TAP Portugal Amerika akció !!!

New York, Miami, Boston, Torontó, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte, Brazíliváros, Salvador, Recife, Fortaleza, Natal, Belém és Porto Alegre

Ha január 27 és február 03 között vásárol jegyet a weboldalon 10% kedvezményt kap!! PROMO Kód: TAP1PROMO17

Utazási időszak 2017 július 01. és november 30. között.

HELYFOGLALÁS

Portugália bemutató

Portugália számokban

Népesség: 10,5 millió
Főváros: Lisszabon
Terület: 92 000 km2
Hivatalos nyelv: portugál
Vallás: római katolikus
Külterületek: Madeira és Azori-szigetek
Időzóna: GMT + 0, azaz egy órával korábban van, mint Budapesten
Ország hívó: 351
Pénznem: Euro (€)
Egy főre eső GDP: 22 413 €/év
Ünnepek és munkaszünetek: január 1, április 25, Húsvét péntek, május 1, Pünkösd, június 10, augusztus 15, október 5, november 1, december 1, 8 és 25.
Nyitvatartás:
Bankok: hétfő-péntek 8.30-15.00
Üzletek: hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00
Bevásárlóközpontok: 10.00-23.00/23.30, szombat-vasárnap és ünnepnapon változó időpontokban
Állami Múzeumok: 10.00-18.00 (télen 10.00-17.00) keddi napokon 14.00-18.00.
Zárvatartás:
Ünnepnapokon: (húsvét péntek és hétfő. Május 1, december 25) ill hétfőn - kivéve pl.  Sintra-Pena
Segélyhívás: 112

 

Portugália bemutató

Európa Dél-Nyugati részén, az ibériai félszigeten található Portugália. Az országot nyugatról és délről az Atlanti-Óceán, Északról és Keletről Portugália egyetlen szomszédja, Spanyolország határolja. Portugália igazi szomszédja a tenger – a portugál felfedezések hozták el Európába a brazil őserdők, fekete Afrika és a sárga Ázsia ismeretlen kultúráját. A portugálok révén ismerjük a cukornádat és a teát, portugálok hoztak előszöt porcelánt kínából. Portugál a legyező, a napernyő, vagy a párna és a selyemtakaró. Az óceánok első igazi urai a portugálok voltak, akik a középkori Európát modernizálták felfedezéseikkel.
Portugáliában vad elhagyatott tájakat, gyönyörű tengerpartokat, impozáns városokat, csempékkel borított falakat, mór csillogást, angol gótikát és portugál reneszánsz látnivalókat találunk. A Portugáliába látogató utazók rengeteg látnivalót, csodás tájakat és finom ételeket és italokat találnak.

 RokGallery module Portugalia (id=96) does not have a gallery selected

 

Portugália éghajlata

Portugália éghajlata kellemes, mediterrán jellegű, amely délen jobban érvényesül. Portugália éghajlatára erős hatással van a nyugati partok mellett elhaladó Golf-áramlat és az Atlanti-Óceán. Portugália északi részén kisebb a hőmérséklet ingadozás és több a csapadék. A belső országrészek inkább kontinentális éghajlattal rendelkeznek. Portugália déli részén igen meleg és száraz a nyár, a hőmérséklet sokszor eléri a 40 fokot is.
Portugáliában évente 2500 – 3200 órát süt a nap, télen 4-6 órát naponta, nyáron 10-12 órát. A csapadék északról délre haladva folyamatosan csökken és inkább télen jellemző.

 

Portugál konyha

Portugál ételek

A portugálok olíva olajjal, különleges fűszerekkel, sok hagyma, tojás, paradicsom és gomba felhasználásával főznek. Tengerparti ország révén jelentős a halfogyasztás, a portugál konyha több száz halételt ismer. A hal mellett változatos tojásételeket, rizst, zöldségeket, rákot és kagylót esznek a portugálok. Az ételek elkészítéséhez gyakran használják a portóit, vagy madeirát.

Portugál italok

A portugál italok közül leghíresebbek a borok, ezeken belül a portói bor. A portói bort speciális hordókban érlelik, különleges eljárásokkal. Bár a portói bor alapanya Pinhao és Régua környékéről származik mivel a portói bor készítése Portóban történik, így a nevet is ez adja. A portói bor különlegessége, hogy a hordóba kerülő bort csak 2-3 év múlva palackozzák, majd igen öreg (szintén portóiból készült) esszenciát adnak hozzá. Az esszenciát sokszor helyettesítik helyi borból készült pálinkával. a portói bor lehet száraz, félédes, vagy édes, készülhet fehér, vagy vörösborból. A borok mellett kedvelt a cseresznyepálinka és az eperlikőr.

 

Portugália gazdasága

A XX. század elején Portugália még egy elmaradott agrárország volt, a XXI-ik századra ez jelentősen megváltozott. Portugália 1986-ban csatlakozott az Európai Únióhoz, ezzel elindult egy modern globális gazdaság kialakulása. A tradicionális portugál iparágak mellett (halászat, növénytermesztés, bányászat) melyek főleg a lakosság fenntartására épültek folyamatosan megjelennek a modern iparágak ( export, a szolgáltatói iparágak, a turizmus, pénzügyi szolgáltatások) és egyre jelentősebb szerepet játszanak Portugália gazdaságában. Jelentős az autógyártás (VW, Peugeot, Citroen), a biotechnológia és űrkutatás.
Portugália a világ 20 legjobban látogatott országai között van, évente 13 millió turista érkezik az országba. A leglátogatottabb helyek Lisszabon, Algarve, Madeira és Porto.

 

Portugál nyelv

A portugál nyelvet 230 millióan beszélik világszerte. A portugál nyelv kilenc ország hivatalos nyelve (Portugália, Brazília, Angola, Zöld-foki Szigetek, Bissau-Guinea, Egyenlítői Guinea, Mozambik, Sao Tome és Principe), ezzel a portugál a kilencedik legelterjedtebb nyelv a földön.

 

Portugál felfedezők

Bartolomeo Diaz, aki először kerülte meg Afrika déli csücskét, melyet jóreménység foknak nevezett el, Ferdinand Magellán, aki 1522-ben először hajózta körbe a Földet, Vasco da Gamma, aki 1490-ben felfedezte az Indiába vezető hajóutat és Pedro Alvarez Cabral, aki Brazíliát fedezte fel.

 

Portugália térkép

contentmap_module